IDEJE ZA DOMA – KAJ SMO USTVARJALI LETOS

Noč čarovnic je vsekakor praznik, ki ga nekateri obožujejo in spet drugim ni blizu, saj je vpeljan iz tujine in nima prav dosti z našo, slovensko tradicijo.

Ampak tradicija gor ali dol – v naši družini si vzamemo noč čarovnic za nekoliko drugačen, pester dan, poln norčij, zabave in smeha. Naša otroka stara 3 in 5 let se veselita in komaj čakata, da si lahko oblečeta kostume prinesene s prašnega podstrešja. No, iskreno povedano sem letos kupila dva nova kostuma za malo čarovnico in čarovnika v Tediju, cca 4 eure je bil eden – dodamo še kakšnega pajka na obraz in voila 🙂

Nikakor ne sme manjkati kakšna dekoracija, ki nekako napove, da se nekaj dogaja, da se nekaj približuje. Letos sta se otroka odločila za izdelavo duhcev in ko rečem duhcev mislim, da sem se z duhci ukvarjala skoraj dan in pol (saj veste – vsa priprava, rezanje, pobiranje vseh koščkov po celi hiši, lovljenje otrok, da dokončata izdelke, ki so se že posušili, iskanje oči). Ne vem, je pri vas to kaj bolj organizirano? 🙂

Skratka naredili smo precejšen zalogaj duhcev oz. celotno družinsko drevo od prababice do dojenčka – ene iz papirja in druge kar iz papirnatih serviet.

 1. DUHCI IZ PAPIRJA

Potrebujete:

 • Papir
 • Škarje
 • Flomaster
 • Lepilo za papir
 • Oči (plastične ali iz papirja)

Na tanjši papir sta otroka narisala želene oblike svojih duhcev, nato sta jih s škarjami izrezala in premazala z belim lepilom za papir.

Na duhce smo nato prilepili polnilo za blazine, ki je bilo ravno pri roki – sicer pa bi vsekakor lahko uporabili tudi vato ali kaj podobnega.

Na duhce smo nato prilepili še oči. V kolikor doma nimate plastičnih oči, jih seveda lahko tudi ali narišete na papir, izrežete in prilepite. Po želji lahko dodate tudi kakšna strašna usta – pri nas se je motivacija za nadaljevanje tukaj končala. 🙂

2. DUHCI IZ KUHINJSKIH SERVIET

Potrebujete:

 • zobotrebce
 • aluminijasto folijo
 • nekakšno stojalo za zobotrebce (jaz sem jih zapičila v stiropor)
 • kuhinjske papirnate serviete (lahko tudi wc papir)
 • čopič za mazanje lepila
 • lepilo za papir (belo tekoče lepilo) – jaz sem ga nekoliko zmešala z vodo

Druge duhce pa smo izdelali tako, da smo folijo (srebrna folija za živila) oblikovali v kroglice, kroglice smo pritrdili na zobotrebce, da smo dobili kot nekakšna stojala. Jaz sem zobotrebčke potem zapičila v peno, da so stala stojala pokonci.

Kuhinjske serviete smo narezali na želeno velikost kvadratov, jih premazali z lepilom in položili preko folije na zobotrebcih, da smo dobili želeno obliko duhca. Ko se posušijo so popolnoma trdni in jih je zlahka mogoče odstraniti s folije. Dobite prikupne duhce, ki jim narišete še oči.

V kolikor bi se odločili za izdelavo večjega duhca iz večjega kosa serveta bi se spodaj lahko postavila kakšna lučka na baterije. Te majhne duhce, kot so naši pa lahko poljubno postavite na želeno mesto ali jih kam obesite.

Nakup buče

Vsekakor pa ne sme manjkati izrezovanje buč. Že lani smo jih kupili kar pri LOŽARJU. Če se peljete iz Domžal skozi Šentjakob, vas bo na levi strani pričakala velika tabla z napisom BUČE Halloween.

Imajo veliko izbiro majhnih in velikih buč po različnih cenah in vmes lahko naredite še kakšno fotografijo. Cene so od cca 4 do 10 Eur, odvisno od velikosti. Sprejemajo pa le gotovino.

Kako bodo izgledale naše izrezane buče bomo objavili v IG story, kjer bo tudi kakšna skupna slikica družinske kostumografske scene 🙂

V kolikor pa bi želeli za dvoje male buče in bučke poiskati kak simpatičen izdelek ali nekomu polepšati dan z darilom ste lepo vabljeni v našo spletno trgovino – TUKAJ.

Prijetno ustvarjanje vam želim!

Sara