ŠTORKLJA OB ROJSTVU, dekoracija, ki enostavno ne sme manjkati =)

Štorklja ob rojstvu je nekaj že povsem običajnega prav tako kot telegram v porodnišnico. Do sedaj je kar nekaj prijateljic in prijateljev dobilo otroka in tako sem bila na zabavah ob rojstvu, ki jih po navadi očetje organizirajo, ko je mamica še v porodnišnici in moram vam povedati, da je čisto povsod bila DEKORACIJA OB ROJSTVU in vsekakor tudi ŠTORKLJA Z IMENOM OTROKA. Tukaj si lahko pogledate kako izgleda naša bela elegantna štorklja ob rojstvu z imenom otroka.

Meni sicer ni čisto nič prijala tematika o zabavi o rojstvu ali o dekoraciji, ko sem bila noseča in je moj partner vse že vnaprej skrbno načrtoval. Nekako sem vse to kar malo preslišala – sem bolj “ziher sorte” =). Kakšna štorklja ob rojstvu neki, če sem pa še čiiisto noseča…=).

Ko pa izvemo, da je z mamico in dojenčkom vse v redu je rojstvo otroka seveda zelo lep dogodek tako za starše kot vse ostale družinske člane, ki so se novega družinskega člana veselili. V kolikor se kdaj peljete skozi kakšno vas boste gotovo pri kaki hiši opazili na balkonu ali pa pred vrati kako stoji štorklja z dojenčkom v culi in jaz se vedno malo nasmehnem, ker vem, da je v tej hiši veselje.

Tudi mene je ob prihodu iz porodnišnice obakrat pričakala štorklja ob rojstvu na kateri je bilo napisano ime otroka. To te enostavno gane – ime otroka je nekaj na kar si v prvih dneh še posebej občutljiv in pozoren in ti pomeni vse na svetu. Personalizirana darila so res super. Naj vam povem, da v moji trgovini vsaka mamica, ki ji namenite telegram v porodnišnico prejme tudi personalizirano čestitko z imenom in podatki otroka. Pripravljamo pa tudi personalizirana darila za dojenčke in imamo na splošno posluh za vaše želje.

Telegram ob rojstvu – darilo za novopečeno mamico

Zanimalo me je od kod izvira ta tradicija, zakaj štorklja z dojenčkom?

“Mami, kako sem prišla na svet? Štorklja te je prinesla.” Ker gre več kot očitno za mit je zelo težko izslediti pravi pomen oz. njegov točen izvor saj se bajke, torej zgodbe, kjer v našem primeru nastopa štorklja pojavljajo praktično po vsem svetu. Zdi pa se mi, da ta simbolika ni bila še nikoli tako prisotna kot danes. Štorklja ob rojstvu je vsakomur čisto samoumevna in se ne pojavlja zgolj kot dekorativna štorklja ob rojstvu, ki se jo postavi pred vrata ampak se pojavlja ta simbol povsod – na voščilnicah, na odejah, celo na oddelku porodnišnice in podobno.

Štorklje se pogosto naselijo v bližino ljudi oz. njihovih domov in tudi naredijo gnezdo na strehi oz. dimniku hiše. Ljudje so do štorkelj izjemno strpni saj naj bi prinašale srečo. V Nemčiji so verjeli celo, da štorklja hišo ščiti pred požarom in strelo, tistemu, ki njihovo gnezdo razdre pa naj bi prinesle nesrečo.

V grški mitologiji pa je bila štorklja simbol za krajo otrok. Hera je spremenila pigmejsko kraljico Gerano v štorkljo, ki je želela “ukrasti” svojega lastnega sina, ker ga je imela tako rada a njeno ljudstvo ni zaznalo, da gre za obupano mater, ki hrepeni po stiku s svojim sinom. Štorklja z dojenčkom v kljunu – tako je bila simboličnoprikazana Gerana.

Kljub vsemu pa je bil mit štorklja ob rojstvu najbolj opazen na severu Evrope, še posebej v Nemčiji in na Nizozemskem v predkrščanskem, poganskem času, ko so slavili solsticij – to je 21. junij. To je bil čas, ko je bilo tudi največ porok in nekako čas, ko je bilo spočetih največ otrok in tako je rojstvo teh otrok sovpadalo s časom, ko so se nazaj priselile štorklje in naznanjale pomlad. In nekako se je našel izgovor za nerodna vprašanja o tem kako smo prišli na svet.

Simbolika je s časom pridobivala na teži in štorklja ni le simbol sreče pač pa tudi družine in družinskih vrednot.

Malo na kratko, Zanimivo kajne? =) Torej nikar ne pozabite na štorkljo z dojenčkom, ko se naslednjič odpravite na zabavo ob rojstvu otroka. Našo lahko najdete tukaj.

p.s. Naša elegantna štorklja ob rojstvu lahko služi kor+t stenska dekoracija v otroški sobici.

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja