Valentinovo, praznik zaljubljencev in še en ameriški praznik, ki se vedno bolj uveljavlja tudi pri nas.

Mene osebno ta praznik ne moti, mi je pravzaprav všeč. Je dan, ko se dejansko spravimo od dejanj tudi k besedam in si tudi povemo kaj lepega na drugačen način.

 Na kaj pa vi pomislite, ko zaslišite »valentinovo«? Na zaljubljen par, romantiko, ljubezenska pisemca, darilca, srčke…in potem »PUF«: Dobrodošli nazaj v realnosti…dva mala otroka, kup umazane posode od zajtrka, gora perila in prazen nakupovalni listek zaradi pomanjkanja idej kaj bi lahko kuhali…

Ja, morda družinsko valentinovo le ni tako idilično – je pa lahko tudi zelooo simpatično. Tukaj je nekaj idej kako popestriti ta dan in ga z malenkostmi polepšati bližnjim brez, da bi zato morali kupovati kakšna darila.

1. Valentinov zajtrk

Toast srčki

Za zajtrk lahko pripravite sveže iztisnjen pomarančni sok in ga za spremembo nalijte v kozarce za šampanjec. Tudi otroci bodo ob tej spremembi zelo uživali. Preverjeno.

Zraven skoraj mora biti toast z izrezom v obliki srca. Gotovo imate modelčke za piškote s katerim si lahko pomagate. NAMIG: Kupite tisti večji, ameriški toast, da bo jajce imelo pri pečenju dovolj prostora.

Zajtrk zanj

Toast najprej popecite, nato izrežite srce in položite v ponev v kateri potem ubijete še jajce. Izrezano srce pa lahko ponudite zraven kot dekoracijo in seveda za pomakanje. V kolikor boste pri roki imeli še sveže jagode – bo to le še pika na i.

Ne pozabite pa seveda pri zajtrku dodati še malega listka kamor partnerju/partnerki in otrokom zapišite malo posvetilo

2. Odtisi nogic za spomin

Otroci zelooo hitro rastejo in preden se zavemo so veliki. Nemalokrat se zgodi tudi, da smo mnenja, da si bomo določen dogodek, trenutek zapomnili za vedno….a žal spomin nekoliko zbledi. Odtisi nogic na papir bodo tako enostavno priklicali spomin na trenutek, ko smo jih ustvarjali in na to kako male so bile. Poleg tega pa je še zabavno in odtisnemo jih lahko v obliko srca. V kolikor imate doma maso za oblikovanje lahko nogice ali roko odtisnete tudi tako in pustite, da se posuši. Preverjeno lahko povem, da so še posebej stari starši zelo veseli takšnega darilca.

p.s. Verjetno je razumljivo zakaj ni fotografij postopka odtisa nogic…cela hiša bi bila v rdečih odtenkih v kolikor otrok ne bi držala oba s partnerjem Smo se pa zelo nasmejali.

3. Rada te imam, ker….

Vem, da so dejanja bolj važna od besed – a vsi radi kdaj kaj lepega tudi slišimo in valentinovo je odlična priložnost, da to tudi storimo.

Rada te imam, ker…

Lahko partnerju zapišete kaj lepega na ogledalo v kopalnici (tako ali tako ga je potrebno obrisati, ker je vse poškropljeno od večernega umivanja zobkov).

Napišite razloge zakaj imate partnerja/partnerko radi na male post listke in jih nalepite po stanovanju.

Lahko pa pripravite tudi kozarec, v katerega položite listke na katerih so zavedeni razlogi. Verjemite – zelo prijetno in sladko branje je to.

4. Pismo

V kolikor ste romantik po duši pa se lahko lotite tudi čisto preprostega ljubezenskega pisma, kjer bo dovolj prostora, da razlijete svojo dušo in nekomu polepšate dan.

Pismo

5. Vroča čokolada

Kdo bi vročo čokolado?? Mislim, da bomo redkokdaj slišali koga, ki ob tej misli ostane ravnodušen.

Pripravite valentinovo vročo čokolado za vso družino

RECEPT:

 • 3 dl polnomastnega mleka
 • 3 dl sladke smetane
 • 140 g čokolade s čim večjo vsebnostjo kakava (en del lahko nadomestite tudi z mlečno čokolado)
 • Cimet
 • Liker
 • 2 žlici gustina

Nekaj žlic hladnega mleka odvzemi in ga zmešaj z gustinom, da ne bo več vidnih grudic. Ostalo mleko, skupaj s sladko smetano segrevaj v kozici (naj ne zavre). Dodaj nalomljeno ali naribano čokolado in mes stalnim mešanjem počakaj, da se le ta stopi. Nato dodaj mešanico mleka z gustinom. Počasi vlivaj v kozico, na nizki temperaturi in stalno mešaj. Na koncu po okusu dodaj še cimet. S tem se recept za otroke tudi konča – za mamico in atija pa se lahko prikrade še kakšna kapljica kakšnega rumčka ali likerja.

Za dekoracijo lahko uporabiš kakšne sladke bombone v obliki srčkov, ali sladke konfete za okraševanje tort (lahko kupiš v Tediju) – jaz sem uporabila fondant (Tedi). Izrezala sem obliko srca in položila na vrh vroče čokolade.

Jagode in čokolada….Ja jagode tudi lahko dodate.

6.Darilca za babice, vzgojiteljice,…

Preprosta in doma izdelana darilca so vedno najboljše kar lahko nekomu podarimo. Tudi otroci se bodo zelo zabavali med ustvarjanjem z malimi prstki.

Za izdelavo valentinovih broškic potrebujete:

 • Prozorne kamenčke (darilnica Klavdija, Tedi)
 • Bel papir
 • Škarje
 • Barvo za odtise prstkov
 • Vročo pištolo
 • Sponke za broške (darilnica Klavdija)
 • Lepilo (Mekol ali podobno, ki se spremeni v prozorno lepilo)

Na bel papir odtisnite male otroške prstke, lahko v obliki srčkov. Otroci lahko v krogec, ki ustreza velikosti kamenčka tudi kaj narišejo, napišejo….domišljija naj opravi svoje.

Ko se kreacije osušijo, spodnji del kamenčkov namažite z lepilom in jih nalepite na kreacije. Ko se lepilo osuši lahko krogce izrežete skupaj s kamenčki in jih nato z vročo pištolo zalepite še na broške.

Hitro, enostavno a lepo.

7. Bodite igrivi

Za popestritev valentinovega lahko poiščete tudi različne izdelke in se malo pozabavate z njimi.

Predlog: Otroške majčke ali bodiji z napisom: Sorry punce, za valentinovo sem z mamico.

p.s. Mamica in očka si pa zvečer vseeno lahko privoščita trenutek zase. Pa naj bo to večerja v bližnji restavraciji ali karkoli drugega kar sta rada počela…nekoč.

LEPO VALENTINOVO VAM ŽELIM.

Napišite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja